22.10.09

Tarihte Bugün (1 Mayıs) Nüshâ#1

13 Ocak 1999 Vişnelik-Çamlıca Mahalle Kavgası (Migros Arsası Ovası Muharebesi)

Tekmili Birden 3 Kısım!
_____________________________________________
Memedabinizden Önsöz

Fıtbl... Vat-iz-FITBL? Bu sorunun cevabını vermek demek, evrenin sırlarından birini çözmek demektir. Kitleleri peşinden sürükleyen; onbinlerce kişiyi kâh bir koroya, kâh bir senfoni orkestrasına hatta ve hatta yeri geldiğinde ufak çaplı bir orduya dönüştürebilen bir kozmik güç... Futbol fanatizmi bir çok millî, hamasî ve dinî değerin önüne geçmeyi başarmıştır. Beşiktaş Çarşısı geleneksel olarak Ramazan-ı Şerif ayında Dolmabahçe Camii'nin imamına ana avrat sövmek marifetiyle iftarı 5-10 dakika öne almış, Fenerbahçe tribünleri sırf fenerli olduğu için Recep Tayyip Erdoğan gibi bir kavramı bağrına basmıştır. Aynı taraftar fenerli olmasına rağmen Dünya Futbolu'na yön veren Şenes Erziği Fener'e kıyak çekmediği için ana-bacı yuhalamıştır. Örnekler mutlaka çoğaltılabilir fakat bundan sonrası lafı uzatmaya girer.

Çok değerli yazar-düşünür-apışır Gajdop'un kaleme aldığı bu yazı dizisinde modern Dünya'nın hastalığı, çağımızın kanseri futbol ve futbol bahane edilerek halk üzerinde oynanan oyunlar, satılan limanlar, İsrail'e peşkeş çekilen mayınlı araziler, sözde Ermeni sorunu, sözde Kürt açılımı ve sözde Laz böreği konu ediliyor. Yazarın dapdaracık hayat penceresinden kendine özgü at gözlüklü bakış açısını kullanarak söz sanatlarından yoksun bir biçimde kaleme aldığı bu yazı dizisi henüz yayımlanmadan torrente düştü ve haliyle futbol, siyaset ve din alimleri çevresinde bomba etkisi yarattı ve tepkiler gecikmedi. Hafif tırsan yazarımız üslubunu biraz yontarak 12 sene sonra ikinci sürümü yarattı ve bazı zümrelerin tepkisinden ince fuleli bir çalımla sıyrılmayı başardı. Bu yazı dizisi 2. sürümü içermektedir. Hiç yayımlanma şansı bulamayan birinci sürüm ise boynu bükük bir biçimde tozlu kulepiçi arşivlerindeki yerini almıştır (konuyla ilgili olarak bkz: Fenerli Tarık).

Kulepiçi gugurla sunar.

_________________Tefrika #1___________________

Birinci Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren muharebe, 13 Ocak 1999'da, Eskişehir'in Vişnelik mahallesinde bulunan eski Migros arsası ovasında yapıldı. Muharebe, uzmanlar tarafından, jeopolitik ve geoid etki sistemleri bazında dünya savaşının İkinci Londra Kuşatması'ndan sonraki en kanlı ve en vahşi çarpışması olarak değerlendirilmektedir.

Bekgraund:

İki ezeli rakip Vişnelik ve Çamlıca, 1999 yılı UEFA Mahalleler Arası Futbol Ligi Galipleri Şampiyonasının yarı finalinde birbirleriyle eşleşmişti. Kura çekiminde havada sezinlenen stres, adeta gelecek felaketin habercisi gibiydi. Tarihlerinde karşı karşıya geldikleri 3 maçta da rakiplerinin fiziksel ve silahsal üstünlüğüne boyun eğen Vişnelik mahallesi takımı, bu eşleşmede ilk maçı kendi evlerinde oynayacak olmanın avantajını kullanmak istiyordu. Bu amaçla, mahallede bulunun Melahat Ünügür Ortaokulu ve Cumhuriyet Lisesi'nde zorunlu askerlik hizmeti sistemi getirilmiş, 'Zorunlu askerliğe hayır!' diye sözde sloganlar atan bir kısım densiz, vatan haini ilan edilerek alaturka tuvalet deliğine tersten sokulmak suretiyle etkisiz hale getirilmişti. Çamlıca mahallesi takımı ise fizik üstünlüğe dayalı Doğu Anadolu ekolü futboluna ve bloklar arası bağlantılarına güveniyordu.

Maçtan bir hafta önce Sırp paramiliter Drazen Petrovic'in Avusturalya-Bulgaristan İmparatorluğu'nun voyvodası Delibaş Alyon'u, Elazığ'ın Zenteriç beldesi düğün salonunda, "Azer Bülbül mü daha damar yoksa Hakan Taşıyan mı?" tartışması esnasında ensesinden bıçaklaması sonucu dünya savaşı patlak verdi. Bu koşullar altında oynanacak müsabakanın olaylı geçeceğini görmemek; adeta kör bir vantrolog kukla oynatıcısının eline bir litrelik diet kolayı tersten vermek gibiydi!


Prelude:
Concon semti olarak ün yapmış olmasına rağmen Cumuriyet lisesi ve Melaat ünügür gibi iki bozkurt yuvasına ev sahipliği yapan Vişnelik mahallesinin gençleri, maç öncesinde sayısal üstünlüklerini avantaja döndermek istediler. Ünlü Vişnelik komutanı, Kürt Ali lakaplı berber çırağı Ali Kürtoğlu, muharebeyi maçtan önce yapmayı planlamıştı. Böylelikle Çamlıcalı oyuncular yedikleri sopanın ardından fiziksel üstünlüklerini sahaya yansıtamayacak ve mağlubiyetleri kaçınılmaz olacaktı. Bu amaçla, savaş alanını belirleyen ve birliklerini ilk konuşlandıran o oldu. Sabahın erken saatleriyle birlikte mahallede bulunan bisikletçi, berber, pideci ve alimenyöm çerçeveci gibi çeşitli savaş endüstrisi kurumlarından haraç ve tehdit yoluyla ödünç alınan silah ve cephane lejyonlara dağıtıldı. Maç vakti beklenmeye başlandı.

Üstte Melahat Ünügür, altta Cumuriyet lisesi


Çamlıca mahallesi futbol takımı, Vişnelik mahallesi gençlerinin kurduğu pusuyu öğrendiğinde takım Kırmızı 3 nolu belediye otobüsüyle çoktan maç için yola koyulmuştu. Takım kaptanı ve o zamanlar mahallenin en korkulan üyesi olan Amakorhan lakaplı Korhan Abi ise akşamdan kalma olduğu için yoldaşlarını yalnız bırakmıştı. Komutayı kimin alacağı konusunda kısır bir tartışmaya giren Çamlıca gençleri, 'Kura çekek la, kim lider olacak kura belirlesin'' diyen arkadaşları Aristo'nun sesine kulak verdiler. Kuradan çıkan sonuç belki de şansın tarihi olayları şekillendirmede jöle kadar önemli olduğunu biz fanilerin yüzüne tokat gibi çarpan bir sonuçtu: kuradan İskender çıkmıştı. Arkadaşları arasında esmer teni ve kahverengi saçları nedeniyle Sarıiskiiii diye adlandırılan İskender, Çamlıca simit fırınında çıraklık yapan, takımda 5inci yedek olarak bench ısıtan, silik bir şahsiyetti. Bahtının kendine çizdiği yolda yürüyen küçük İskender, daha dün üvey dayısının tarlasında kargaları kovalarken, bir anda kendisini Çamlıca'nın reisi konumunda buluvermişti.

Çamlıca mahallesinden bir görüntü

Vişnelik'in mükemmel organüzasyonu ve Çamlıca'nın başında tecrübesiz Sarııiski'nin bulunması ibreyi Vişnelik'e dönderiyor, Vişnelik mahallesi için zafer kaçınılmaz görünüyordu... Ancak henüz o yıllarda kimse, İskender'in, bir kaç yıl içinde 2 ilçeyi hakimiyeti altına alacak olan ünlü Bizans terör örgütünün sözde lideri Alexander the Great olduğu tahmin bile edemezdi....

.

YARIN:

Tefrika#2: Savaş hazırlıkları, dahili ve harici bedhahlar, papaz atmosferi.........

2 yorum:

garagusak gaykayci dedi ki...

ilginc ve cilginc bir baslangic. ikinci sayi nazaman cikio?

Adsız dedi ki...

neden olmasin:)