5.10.09

Tarihte Bugün (7 Ocak)

Marjinalleşen dünyadaki proleter sessiz çoğunluğun sessizliğinin ayak seslerinin işitildiği, bilinmeyen sözde bir dile dair herşeyin adresi, hatta portalı sitemize hoş gelmişşeniz. Yaşar... Yaşar... Mükkkemmel bir atlayış. (http://www.youtube.com/watch?v=QUjQjb_zKcQ)

Sitenin tarih ve hamaset bilimleri ana bilim dalı başkanı sekreter yardımcısı olarak, sizlerle sık sık "Tarihte bugün" isimli köşemizde buluşmak nasip olsun inşallah. Lafı fazla gedikten uzakta tutmadan kaymak gibi bembeyaz aşk pamuğu ellerimden, kelimeler dökülüversin!

Tarihte Bugün (6 Rebiüvvel eski takvime göre - 8 Rebiüvvel yeni takvime göre)

1922 (1331 eski takvime göre):
Cumhuriyetin prematüre kuruluşu! Rakıyı fazla kaçıran Enver Paşa, İsmetin önüne -rakıya müteakkip iki leblebi arasında- tarihe geçen şu cümleyi, 2 yıl 4 ay erken fısıldamıştı: "Yarın cumhuriyeti kuralım İsmet!".


Ancak İsmet paşa kaçın kurasıydı ve cevabı yapıştırdı: "Daha 23 Ekim'e çok var paşam, az durunuz! Eğer padişah sizseniz ordunuzun da başına geçiniz!"


1994
(1983 eski takvime göre):
Modern anektürük ve moleküler elektrik sistem mühendisliğinin kurucusu, Yunan asıllı Rum bilimadamı Levent Tüter dünyaya gözlerini açtı. Gözlerinin iriliği ve manasızlığından korkan annesi, medeniyetten nasibini almamış yunan ellerinde oğlunun başına bir şey gelmesin diye, hoşgörünün ve metafiziğin anavatanı diye dillendirilegelen Türkiye'ye iltica etti.

Levent Tüter sambosuyla (2010 yaz sonu)

Kurucusu olduğu bilime ve fizik ilmine sayısız katkısı olan Levent Tüter, 23 yaşından sonra küfür etmeyi öğrenmeyi denediyse de başarısız olmuş ve kendini Habeşistan'da bir manastırda Twitter'a kapamıştır. Washington Post'a "Hayatımın en zor günleriydi. Daha önce hiç hissetmediğim kadar biçare ve kanadı kanadına bağlanmış keklik yavrusu gibi titrek idim o zamanlar. Twitter beni hayata geri döndürdü" açıklamaları yürekleri dağlamıştır. Kürt asıllı olan Levent Tüter yaşamını Almanya'da Alman olmaya çalışarak devam ve ikame ettirmektedir.

1 yorum:

memedabi dedi ki...

eline yüreğine sağlık