27.10.09

Bilim Teknik ve Ötesi Köşesi

Cipeysi Cihazı

Cipeysi cihazı, 1850'lerin sonu 2000'lerin başı diyebileceğimiz bir tarihte, ünlü ve kalpaklı bilim adamı Yalçın Küçüg tarafından geliştirilmiş bir yön bulma mekanizması ve buna bağlı alt sistemlere verilen genel isimdir. Yurtdışında, telaffuzu kolay olsun diye GPS olarak yazılır ve okunur. Çalışma pirensibi olarak suyun kaldırma kuvveti ve ayın kendi ekseni etrafında dönüşü ilkelerini baz alır. İçinde barındırdığı mükroskopik erke dönergeci sayesinde kesintisiz enerjiye sahip olan bu güzide cihaz, Kule Piçi sponsorluğunda yapılan İsveç rallisi Göteborg-Lund etabında, çetin hava ve yol şartlarına rağmen kesintisiz hizmet sağlamasıyla belleklere kazınmıştır.


Cipeysi cihazının içindeki erke dönergeci

Bu yarışta, araç içindeki zehirli havayı filtre etme ve okşijene doyurma konularındaki yetersizliği, cihazın tek eksiği olarak göze çarpmıştır. Yüzde yüz Beyaz Türk mühendislerinin yüzde yüz amarıkan sermayesiyle yürütmekte olduğu ArGi çalışmaları sayeseinde bu zayıflığı giderilen cihaz, Isparta Süleymen Demirel Üniversitesi Endüstri Mühendisliği İkinci Öğretim bölümünce "2011 Mükemmeliyette inanılması zor son nokta" ödülüne layık görülmüştür. Cipeysi cihazlarının Türkiye distürübütürlüğü, Özerdoğan Emlakçılık Hafriyat Kum-Çakıl İnşaat Açıköğretim Kursları tarafından yapılmaktadır.

Orkistan İşçi Partisi milis gücü olan Nazgül, isim benzerliğinden dolayı olsa gerek, cipeysi cihazını bikeysi adı verilen piyade tüfeğiyle entegre kullanmakta, fakat arzuladığı başarıya henüz ulaşamamış görükmektedir. İnternetindeki bütün pornölara (Gamze Özçelik ve Gülben Ergen dahil) kesintisiz erişim özelliğine de sahip olan cipeysi cihazı, bağyan görseli eksikliğinden aylardır siki çenesinde gezen nazgüllerin dikkatini dağıtmakta ve atış isabet oranlarında gözle görülür düşüşe sebep olmaktadır.

Tetik makanızması cipeysi cihazıyla deniştirilmiş bikeysi piyade tüfengi

Yukarıdaki bilgiler ışığında, kaçak mazotla çalışan versiyonunun, erke dönergeçli olandan yüzde 21 daha ucuza mal olduğu da göz önüne alınırsa; cipeysi cihazının pazar payı kaçtır?


Hiç yorum yok: