27.10.09

Bilim Teknik ve Ötesi Köşesi

Dünkü yazının devamı:

GOC - Genetiğiyle Oynanmış Canlılar

Geçen sayımızda bir takım temel olgulara kısa bir bakış attık ve sizleri konuya hazırladık. Genetiğiyle oynanmış canlı konusuna artık girebiliriz.

Bazı hippi çevreler tarafından kamp ateşi etrafında uyuşturucu madde kullanımına paralel şarkı söylenişi ile protesto edilen canlıların genetiğiyile oynanması konusu, Günümüz Türkiyesi önünde Avrupa Birliği Yolu’nda duran en büyük daştır. Bütün dünyanın önünde diz çöktüğü Terliksiyan Doktrini ülkemizde inatla reddedilmektedir. Adam yerine konulup kendisine mikrofon uzatılan bir milletvekili konuyla ilgili olarak “Heybeliada Ruhban okuluna papaz olurum yine de genetiğimle oynatmam” demiştir. Hatta, hippilerle ortak paydada buluşan TBMM başkanı “onlar da insan” diyerek hippileri arkasına alıp basın mensuplarının üzerine yürümüştür. Teletabilerin de olaya karışmasıyla gökkuşağı renklerine bulanan tartışma meydanı bu iş için özel olarak Trabzon’dan gelen MHP bıyıklı çevik kuvvetin orantılı müdahalesiyle datlıya bağlanmıştır.

Bu tarihsel gelişim ışığında anladığımız gibi canlıların genetiğiyle oynamak çok elzem sonuçlara gebedir. Sonuçları önceden kestirmek imkansıza yakındır. Aşağıdaki bilimsel raporu okurken bu bilgiyi göz önünde bulunduralım.

Geçen gün pek değerli arkadaşım patavatsız köstebek ile tartışırken de dediğim gibi genetikle oynamaya kesinlikle tek ücreli canlılardan başlanmalıydı zaten. Bir tek hücresi olan bir canlının orasıyla burasıyla oynamanın tek riski elin ufak bir titremesi sonucu hayvanın THCP’ye yani “tek hücreli canlı püresi” ne dönüşmesidir. Ortalık bir anda koyu yeşil bok olur. Fakat adam gibi oynandığında THC’ler oyuna hemen karşılık verir. Mesela koşu yoluna sürekli hızlı pas atılan bir THC kendi en uzun uzvunu uzadığınca uzatır. Bu sayede bir sonraki oyuna rakiplerinden az uzuv önde başlar ve paslara başarıyla uzanır. Bir diğer örnek ise darplı oyunlardır. Fikir ve sağduyu uzvuna sürekli darp alan bir hücre o uzvunun kullanıma kapanmasına bağlı olarak uzvunu sindirir ve yerine bir asabiyet uzvu geliştirir. Sağa sola bulaşıp pislik yapmaktan başka hiçbir işe yaramayan bu uzuv daha gelişmiş organizmalarda “hamaset organı” veya "esnaf tekmesi" olarak karşımıza çıkmıştır.

Yazımın bilimden uzak kitlemi baydığından endişe ederek konuyu kendi mutfak lavabomda yaptığım bir deneye bağlıyorum. Bir müddettir ortalıkta lavuk lavuk gezip ağzına geleni söyleyen, bir türlü anlaşamadığım tek hücrelinin orasıyla burasıyla oynayarak başardığım yaratık aşağıdaki gibidir.



Resim: G.O.T.H. (genetiğiyle oynanmış tek hücreli)

İlk deneme için hiç fena sayılmasa da (memedabi demeyi öğrendi dün) insanı düşündürüyor değil mi?

Kötü ellerde bilim fecaate mahal verebilir!

Hiç yorum yok: