22.10.09

Tarihte Bugün (1 Mayıs) Nüshâ#2

13 Ocak 1999 Vişnelik-Çamlıca Mahalle Kavgası (Migros Arsası Ovası Muharebesi)

Tekmili Birden 3 Kısım!
_____________________________________________

Arkası yarında dünden bize kalanlar: Vişnelik-Çamlıca yarı finalde eşleşti. İlk maç Vişnelik'in sahası eski migros ovasında. Birinci dünya savaşı başladı. İskender Çamlıca'nın liderliğine seçildi.Arkası bugün....

_________________Tefrika #2___________________
Savaş alanı

UEFA'nın onursal ve ebedi asbaşkanı Şenol Erzük'ün çektiği kura sonucunda; ilk maçın Vişnelik'in sahası olan eski migros arsasında yapılacağı belli olmuştu. Eski Migros arsasının ortasından, ahalinin 'Boklu Su' dediği, dere ufağı bir su geçmekteydi. Bu suyun kuzey tarafı futbol sahası olarak kullanılmaktaydı. Güney tarafı ise balçık, pet şişe ve siyah pazarcı laylon torbası yığınlarından ibaret saçma ve değersiz bir çamur deryasıydı. Sayısal üstünlüğün yanı sıra coğrafi üstünlüğün de önemine inanan Kürt Ali, sert ve düzgün zeminli kuzey düzlüğünü tutmuştu. Çamlıcalılar'ın ineceği otobüs durağı da zaten güneydeydi ve güneyden gelecek olan Çamlıca birliği maç sahasına gelmek isterken, ister istemez kendini bataklık tuzağına düşürmüş olacaktı.

Eski Migros Arsasi Ovasi

Kuvvetsel sistem dağılımı

Vişnelik kuvvetleri aşağıdaki birliklerden oluşuyordu:

Sağ kanat: Halil İbrahim Abi komutasında 10 adet Melaat Ünügür orta 3 öğrencisi. (Teke tek gavgada durdurulamaz olarak nam salmış olan bu ağır silahlı ve kısa Samsun tiryakisi birlikler, Vişnelik ordusunun tutucu/mıhlayıcı gücünü teşkil ediyordu)

Sağ ön kanat: Melaat ünügürlü kuvvetlerin önüne, 10 adet taş atma uzmanı piç yerleştirilmişti. Muharebede önemli rol ynaması pilanlanan bu veletler, hrıstüyanlıktan devşirilmiş ayakkabı boyacısı çocuklar rasından özenle seçilmişti. Bu birliğin taktiksel önemine daha sonra değineceğiz. (Taşların yanı sıra, her bir piçe birer tane de içine Hacı Şakir kalıp sabunu sokulmuş spor çorabı zimmetli olarak tahsis edilmişti. Bu silah kitlesel ölümlere yol açabilecek kadar tehlikeli olduğundan sadece son çare olarak başvurulması emredilmişti.)

Orta kanat: Efsane albay Kürt Ali, artık gelenekselleştiği üzere, 20 kişilik cumhuriyet lisesi tayfasına komuta ediyordu. (Legio IV Liceo Respublicana) Ordunun ana gücünü teşkil eden bu gençler, herbiri onlarca barışsever terörist gomünüst dövmüş veteran yiğitlerden oluşuyordu ve tecrübülerine güveniyorlardı.

Sol kanat: Kürt Ali, taktiksel dehasını kullanmış ve adeta ders niteliğinde bir dizilim çiıkarmıştı sol kanada. Boklu su akıntısının döküldüğü birikintiden en uzak olan ve dolyısıyla en sert ve düz zemine sahip bu kanada bisikletli süvari birliğini yerleştirdi. Temiz-iş Bisikletçisi'nin emektar kalfası Zincir Murat komutasındaki 10 bisikletliden oluşan birliğin düşmanı ezip geçmesi işten bile degildi.
Yedek kuvvet: Futbol takımı 200 metre geride, tedbir olarak tutuluyordu.

Toplam kuvvet: 50 eleman (30 pıyade, 10 süvari, 10 taşçı piç)

Silah gücü: 10 adet biyanki pisiklet, 50 çakıl daşı, 4 levye, 4 adet lunaparktan alınma dönen salıncak zinciri ve 1 adet prensesin motör kayışı, 15 ıslak meşe odunu (biri çürük çıkmıştır), 10 adet hacı şakir kalıplı spor çorabı

***

Sarıiskender'in şansı daha ilk başta yaver gitmişti. Sadece fitbol takımı ve 5 cengaverlik kucuk bir koruma grubu vardı ilk başta otobüste. Fakat, otobüsün şöferi, cengaverlerden birinin dayısıydı ve Vişnelik'in hain pilanlarının duyulmasının akabinde güzergahı değiştirerek Gültepe Kavesi önünde sağa çekti. Kavede şans eseri o esnada bezik oynamakta olan yaşı kemale ermiş, 22 yaşını aşmış, burnu 3 yerinden kırık, askerliğini komando olarak yapmış Tatar Fethi'yi gördüler. Tatar Fethi ve 10 kişilik elit timini bağırlarına basarak otobüse bindiler. Otobüs şöferi, kavgaya bizzat dahil olmadıysa da, orduyu levye, takoz, zincir ve çekme halatıyla destekledi. Kahveden alınan süpürge sapları ve okey tahtaları ise Çamlıcanın silah gücününün bel kemiğini oluşturdu.

Çamlıca kuvvetlerinin dizilişi 4-3-3, taktiği Rome Total Football oyunundan apartma idi:

Sağ kanat: Tatar Fethi ve adamları olan bordo bereli hoplite kuvveti. 10 kişi.

Merkez: İskender ve fitbol takımının ilk 11i. Hem fitbol hem de kavgada başarılı gençlerden kurulu, adeta dinamo gibi bir merkez. İskender ve "Pinokyö Bucephalus" model pisikleti en ön safta dosta güven, düşmana korku verıyordu.

Sol kanat: 5 kişilik fitbol takımı yedekleri + 2 tane sokakta bulunup cebine samsun konan paralı asker, takımın yaşça en büyüğü ve dominant karakterlisi eski mercenary Mercan Abi komutasındaydı. Sayıca az, güç olarak ise yaban ayısı kudretinde olan 5 genç; bu kanadı, karşılarında bulunana gücü nam salmış Melaat ünügürlülere karşı koruyacaktı. Herkes en atak dövüşçü Tatar Fethi'nin sol açık oynayacağını düşünüyordu. ancak İskender, "Tatar, sana sağ kanatta oynamanı emrediyorum" şeklinde inanılmaz gaza getirici bir konuşma yapmış ve doğası gereği biraz kaşı gözü ayrı oynayan Tatar bile İskender'in emri altına girivermişti. Mercan Abi'nin sola konuşlandırılması da savaşın ve İskender'in geleceğinin seyrini değiştirecek nitelikte bir hamleydi; ileride konuşacağız.

Toplam kuvvet: 28 eleman (1 süvari: Çamlıca kuvvetlerindeki tek bisiklet olan Bucephalus'un bulunuş öyküsü de ilginçtir. Otobüs durağının karşısındaki müstakil eve yeni taşınmış olan almancı çocuk Levent Tüter, orayı avrupa sanıp bisikletini kitlemeyi unutmuştu. Boşta duran bisikleti gören İskender, bisikletinin adını Bucephalus koymaya karar vermiş, savaşta atının üstünde bir mızrak başı gibi ileri atıldığında, düşmanlarının kalbi korkuya boğulmuştu.)

Silah gücü: 1 pinokyo bisiklet, 3 levye, 10 okey tahtası, 5 süpürge sapı, 2 metre çekme halatı (çelik fiberli).



Savaş öncesi son taktikler (MIT arşivi)

Taktiksel anlayış

Kürt Ali'nin şeytani pilanı çerçevesinde, yukarıda anlattığımız dizilimlerin analizini yapalım. Kürt Ali'nin kafasındaki -ve otoritelerce de gerçekleşmesi beklenen- senaryo şu şekildeydi:


- Savaşın başında, sağ ön cenahtaki taş atan boyacı veletler, uzun mesafeden attıkları daşlarla düşmanı yıpratmaya başlayacaktı.
- Balçık içinde ve sayıca az olduklarından dolayı atacak daşı olmayan Çamlıcalılar, veletlerin hemen arkasında Melaat ünügürlülerin olduğunu bilmelerine rağmen, kafaya daha fazla daş yememek için mecburen bu veletlerin üstüne çullanacaklardı.
- Vişnelik sağ kanadının asıl gücünü oluşturan Melaat ünügürlüler, Çamlıca'nın piyadeleriyle ile cenge tutuşacaklardı. Vişnelikliler'in bu cenkteki amacı, düşmanı oraya mıh gibi saplamak, cengi kitlemekti.
- Çamlıca'nın en tehlikeli kuvveti olan piyadenin, melaat ünügürlüler tarafından kitlenmesinin ardından, Vişnelik'in vurucu gücü olan, imparator Kürt Ali komutasındaki cumuriyet tayfası ilerlemeye başlayacak ve Çamlıcalılar'a göbekten dalacaktı.
- Tam bu esnada, bisikletli ağır süvari birliği, Camlıcanın zaten sayıca az olan sağ kanadına saldıracak, ve fizikte momentum adını verdiğimiz sisteme bağlı olarak Çamlıcanın sağ kanadını dağıtacaktı.
- Bisikletliler daha sonra Çamlıcanın merkezdekı kuvvetlerine dogru harekete devam edecekti.
- Önden zaten Vişnelik'in orta grubuyla zar zor baş edebilen Çamlıca ortası, bir de arkadan gelen süvari saldırısına dayanabilecek güçte değildi. Ya savaşı sürdürüp tamamiylen asilimile olup
türkleşecekler; ya da götlerini dönüp kırmızı 3 otobüs duragına koşmaya baslayacak ve savaş alanını terk edeceklerdi.
- Merkez ve sağ kanat kuvvetleri imha edilmiş Çamlıcanın sol kanadını halletmek zaten o noktadan sonra kolay olacaktı. Yalnız, sol kanadın kaçmasına izin verilmeyecek; Vişnelik gençlerinden Deli İsmail'in kız kardeşini sikerken kızın belini kıran ve bunu tüm mahallede gururla anlatan çamlıcanın sol kanat cengaveri Mercan Abi canlı ele geçirilene kadar papaz sürecekti.


Vişnelik pilanlarına göre olaylar grafinkteki şekilde cereyyan edecekti

.


Arkası 7 hafta sonra:


Savaşta neler yaşanacak? Kızkardeşi bekaretini kaybetmiş beli kırık yatan Deli İsmail intikamını alabilecek mi? İskender tarihin altın sayfalarına sol elinde sol anahtarıyla parlak bir giriş mi yapacak, yoksa kemirilip umarsızca atılmış bir jelibon gibi yok olup gidecek mi?

2 yorum:

memedabi dedi ki...

hauehauheauhuea
ahuaehuae
aehah

ah gajdop napıçaz biz seninle

garagusak gaykayci dedi ki...

prenses kayisi derken, marathon prenses serisi otobesten bahsettin umarim. yoksa hayal kirinkligina ugricam...