10.11.09

Ekonominin Nabzı

Tüm dünyayı pençesine alan ekonomik kriz birçok ülkeyi kasıp kavurmakta. Karma ekonomilerin bir yan ürünü olan dalgalanmalar, sosyo-ekonomik problemleri de beraberinde getirmekte. Kimi ülkeyi teğet geçen kriz, kimi ülkelerde ise çapı gören çevre açı etkisi göstermektedir. Krizin, toplumun geniş bir tabanında huzursuzluk yaratmasını değerlendiren iktidar partisi ekonomi bakanı Hilmi Eskilstuna halkı sağduyuya davet etti. Kendine Demokrat Parti grup toplantısında söz alan bakan İzlanda'yı örnek göstererek "Ada ekolünden gelen bir ekonomi olmasına rağmen İzlanda bugün krizin pençesindedir. Evet haklısınız biz de etkilendik, krizden etkilenmedim diyeni üç harfli çarpar." beyanatında bulundu.

Ekonomi bakanı, yaptıği Üç Harfli Halk Cumhuriyeti gezisi sonrası basına açıklamalarda bulunmuştu

Ekonomik büyümenin göstergesi sayılan Talaşlı İmalat Sanayi Endeksi (TİSE), son çeyrekte 3% büyüyerek ekonomik durgunluğun yavaş yavaş büyüme rotasına döndüğünü gösterdi. TİŞE'de gözlenen 3%'lük artış altın fiyatlarında rekor düşüşe neden oldu. Londra Ekonomi Meslek Yüksek Okulu ikinci öğretim mezunu Selami Şahin, "Altın çıkar üstün iner, ne oldum değil ne youngım demeli..." diyerek salonda gülüşmelere neden oldu.

Ulu önder Selami Şahin silüeti

Peki bürokratların açıklamaları ne kadar doğru? Halkın tansiyonunu ölçmek için mikrafonumuzu alıp soluğu kapalı çarşıda aldık. Kapalı Çarşı Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanının çaycısı aslında atmosferin o kadar toz pembe olmadığının altını çizdi. Çay Ocakları ilçe teşkilatının 15 yıllık verilerine dayanarak düyafondan sipariş edilen çay miktarının nasıl kriz ile birlikte sert düşüşe geçtiğini gösteren sayın Erol Güney isyan etti. Yıllık çay satışının 1998 seviyesine gerilediğini belirten Sayın Güney, ocakta bulununan 8 semaverden 5'ine kilit vurmak zorunda kaldığını gerekirse atıl durumda olan 5 semaveri tenike fiyatına satacak hale düştüğünü belirtti.

Yıllara göre çay siparişleri (miljön bardak)

Kapalı çarşıda işlem gören, adeta döviz kur çipası olan kuzu kelle fiyatı ise hızla artmaya devam ediyor. Bacasız sanayi olarak adlandırılan kapalı çarşının ham maddesi olan kuzu kelle fiyatları el yakarken Jensens Kellehus Esnaf Lokantası şefi Murat Bardakçıyan; kasanın çeklerden, senetlerden ve hazır kesili çimonto faturası *ndan geçilmediğini belirterek sıcak paranın piyasaya acilen giriş yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Teknoloji Dünyası Yasta

Dünya iletişim devi Skype, ücretsiz sesle görüşme hizmetini artık paralı olarak devam ettireceğini duyurdu. Mevcut kriz şartlarında hayatta kalabilmek, işçi çıkarmamak için böyle bir karar aldıklarını belirten Michael Skype, bu kararın herkes için zor bir karar olduğunu belirttti. NASDAQ'da işlem gören Skype İnternet Petrol Turizm Ltd. Şti. hisseleri 10% değer kaybetti.

3 yorum:

Gajdop dedi ki...

hastasın amına koyim sen

memedabi dedi ki...

brilliant

garagusak gaykayci dedi ki...

gerildim, sevdim, endiselendim, guldum kendimi kontrol edemiyorum...