9.12.09

İnkilap Tarihi Dersleri (2)

İkinci Dünya Meydan Muharebesi

Tekmili Birden Çok Kısım

_________________________________________________

Dünün Özeti, Günün Özeti:
Hitler ve Atsız Nazilli cezaevinde tanış oluyorlar. Mahpustan sonra Nazilli'de Nazi partisi kuruluyor. Almanya'da Hitler, Türkiye'de Atsız iktidarı ele geçiriyor. Hitler'in Lebensraum doktürünü uyarınca dünya savaşı başlıyor. Almanlar doğuya, Rusya'ya doğru yardırıyor.Türkler ise Alman ordusuna, Kafkaslar üzerinden gelerek Ukranya'da katışmak istiyor.
_________________________________________________


2. Sarıkamış Meydan Muharebesi


Enver Paşa'nın emrindeki ordu, Nazi ordusunun belki de en elit birliği olan 23. SS Panzer tugayını da içerisinde barındıryordu. Tarihe "Nazilerin Türk taburu: Nazilli taburu" ismiyle, altın harflerle kazınmış olan kahraman Türk askerlerinin taburu. Nazizmin doğum yeri olan Nazilli'nin en yiğit ve cengaver gençlerinin yıllar boyu günde çift idmanla çalıştırılması ve tuz ve mermer karışımıyla beslenmesi sonucu, bu birlik dosta güven düşmana korku aşılayan bir birlik oluvermişti. ''Panzerler ve arasözlerle düşmana adeta bir mızrak başı gibi saplanıp, şeftali gibi yarılan cephenin arkasına sarkıp düşmanı tazyikli suyla püskürtme taktiği'' olarak açıklayabileceğimiz Bilentkrieg'in en iyi uygulayıcısıydı Nazilli taburu. Enver Paşa da bu Bülentkırık taktiğine ve Nazillililerin cesaretine güveniyordu. 


23. SS Panzerdivision (Nazilli Taburu) panzerleriyle


Fakat Enver Paşa büyük bir stratejik hata yaparak, Rus kuvvetlerine Batum dağı eteklerinde, Aralık ayının sonlarına doğru saldırdı. Beklenen şekilde, Nazilli taburunun, ağır arasöz atışı yardımıyla Rus savunma hattını adeta hallaç pamuğu gibi atıp yarmasıyla başlayan harekat faciaya dönüştü. Havanın aniden mevsim normallerinin 21 derece altına düşererek eksi 40 ları görmesiyle, arasöz atışı sonucu ıslanan düiman ve Türk askerleri donarak can vermeye başladı. Türk ordusunun ise ikmal hatları çok uzadığı için sevk ve idare aksamış, mont ve ugg sevkiyatı bu nedenle sekteye uğrayınca donarak ölümler gittikçe hızlanmıştı. En büyük kayıplar ise donan arasöz tanklarının Türk ordusu karargahına yakın bir noktada patlaması sonucu gerçekleşti. Bu acı günde, yüzbinlerce birliğin üzerine, patlayan arasözlerden supercooled tabir ettiğimiz nem partikülleri yağdı ve dondurucu soğukta ıslanan 456.664 asker can verdi. 


Tarihe Arasöz Faciası olarak geçen bu harekat sonucunda, Türk Nazi silahlı kuvvetlerinin Kafkasya Ordusu tamamen yok oldu. Tek kurtulan, Nazilli taburuydu. Arasözleri patlamış, düşman tarafından kuşatılmış halde çaresiz bekleyen taburu kurtaran, o anda beliriveren bir bulut oldu. Berrak havada, ansızın oluşan sıcak hava bulutu, Nazilli taburunun tam üstünde durdu. Böylece hem taburu donmaktan kurtardı hem de kana susamış vahşi Rus askerinden gizledi. Bulutun yardımına sığınan Nazilli taburu, son sürat Samsun'a doğru geri çekildi. Bu olay, bu mübarek bulutun, ikinci dünya savaşının seyrini değiştiren ne ilk ne de son icraaatiydi.



2.1 Sarıkamış Meydan Muharebesi'nin Sonuçları


Enver Paşa'nın yol açtığı fiyasko, Oberkommando der Harbiye kulislerinde büyük yankı buldu. Başarısızlığın timsali sayılan, silik karakterli, badem bıyıklı Enver Paşa Marmaris'e sürüldü. Soyadı kanununa müteakkip Kenan ismini alan paşa, Kenan Enver müstear ismiyle hayatının geri kalanını bu şirin tatil beldemizde nü resimler yaparak geçirecekti.




Kenan Enver, emekliliğinde


Sarıkamış'ran mucize eseri kurtulan Nazilerin türk taburu Nazilli Panzer Tugayı, yeni bir komutana ihtiyaç duyuyordu. Bu isme karar vermek, Harbiye Nazırı ve ülkü ocakları genel başkanı Nihal Atsız için hiç de zor olmadı. Hitler'in de onayıyla, Çöl Aslanı olarak nam salmış olan efsane komutan Miralay Orhan Pamukoğlu, Nazilli tugayının başına geçti. Ukranya'daki Alman kuvvetlerine doğudaki Kafkas dağları üzerinden duhul edemeyen Nazilli tugayı, Karadeniz'i gemilerle aşarak Ukranya kıyılarına çıktı. Onları takiben, 2 gün sonra da Orhan Pamukoğlu ordusuna katılmak için harekete geçti. Pusulası bozuk, köhne bir gemi olan TCG Breslau ile Samsun'dan 15 Mayıs 1939'da yola çıkan Orhan Pamukoğlu, 19 Mayıs günü Sivastopol'a ayak bastı ve Sivastopol kongresini başlattı. Kongre ertesinde birliklerini toplayıp Stalingrad'a doğru ilerlemekte olan Liman von Sanders Paşa komutasındaki Alman Altıncı ordusuna katılmak üzere, Kiev otobüsüyle, doğuya doğru hareket etti.




Feldmarschall Liman von Sanders Paşa


Yarın:
Dünya Savaşı hızlanıyor, kızışıyor. Büyük Doğu cephesi açılıyor. Birinci ve İkinci Stalingrad Muharebeleri'ni kim kazanacak?

Hiç yorum yok: